کاربرد آسپارتام در مواد غذایی
آسپارتام چیست؟
آسپارتام یک شیرین کننده ی کم کالری است که برای دهه ها به عنوان راهی برای کاهش مصرف قندهای افزوده استفاده می شود. علاوه بر این، شما با استفاده از این شیرین کننده می توانید از یک طعم شیرین نیز لذت ببرید. این شیرین کننده حدود ۲۰۰ برابر شیرین تر از شکر است و به همین دلیل، تنها مصرف مقدار کمی از آن برای مطابقت با شیرینی شکر مورد نیاز است.
در بسته های قابل مصرف روزانه و غذاها و نوشیدنی های آماده، آسپارتام اغلب با سایر شیرین کننده ها یا اجزای غذا مخلوط می شود تا تلخی طعم را به حداقل برساند و طعم کلی را تقویت کند. این ماده از دو اسید آمینه، اسید آسپارتیک و فنیل آلانین، تشکیل شده است.
پس از مصرف، این ماده به این اسید آمینه ها تجزیه می شود و در سنتز پروتئین و متابولیسم استفاده می شود. علاوه بر اسید آسپارتیک و فنیل آلانین، هضم آن همچنین مقدار کمی متانول را تولید می کند؛ ترکیبی که به طور طبیعی در غذاهایی مانند میوه ها و سبزی ها و آب آن ها یافت می شود. مقدار متانول حاصل از مصرف یک نوشیدنی شیرین شده با آسپارتام حدود پنج تا شش برابر کمتر از مقداری است که از همان حجم آب گوجه فرنگی حاصل می شود.
کاربرد آسپارتام در مواد غذایی چیست؟
در صنایع غذایی این شیرین کننده اغلب در محصولات غذایی اسیدی به کار برده می شود زیرا بسیار پایدار است، اما زمانی که آسپارتام حرارت داده شود، از بین می رود و طعم شیرین خود را از دست می دهد. بنابراین آسپارتام عمدتاً در نوشابه های رژیمی و اغلب غذاهایی که سرد تهیه می شوند، استفاده می شود.
هدف استفاده از آسپارتام در صنایع غذایی کاهش قند و کالری دریافتی است به همین دلیل می توانید این ماده را در بسیاری از غذاها به عنوان جایگزین شکر پیدا کنید، در اینجا یک لیست مواد غذایی رایج است که معمولا حاوی آسپارتام هستند آورده شده است:
- نوشابه های گازدار، نوشیدنی پودری، نوشیدنی های قهوه و چای فوری
- آب میوه، شیرین کننده های رومیزی، محصولات لبنی، دسرهای منجمد، پودینگ
- ماست، آدامس، خوشبوکننده دهان ، آب نبات و غلات رژیمی
همانطور که گفته شد از این شیرین کننده نمی توان در پخت و پز استفاده کرد زیرا آسپارتام پایدار نیست و در دمای بالای 80 درجه به اسیدهای آمینه هیدرولیز (تجزیه) می شود. سایر شیرین کننده های مصنوعی (مانند سوکرالوز ، آسه سولفام k، سدیم سیکلامات، سدیم ساخارین، نئوتام ) پایدارتر بوده و می توان از آنها در این زمینه استفاده کرد.